Frank Kuijper Loopbaanadvies heeft ervaring met werknemers die iets willen (of moeten) met hun loopbaan. Dat kan een stap hogerop zijn, of een duurzame stap om te zorgen dat je tot aan je pensioen gezond en met plezier kunt blijven werken. Je kunt dan denken aan alleen ambitie, maar ook aan preventie. Het kan ook een combinatie van beiden zijn. Belangrijk is dat je blijft werken aan jouw eigen duurzame inzetbaarheid en dat je plezier houdt in je werk.
Jouw capaciteiten en interesses
Uitgangspunt in het advies is dat er wordt uitgegaan van jouw wensen en mogelijkheden. Dat doen we aan de hand van gesprekken en wanneer handig nader onderzoek, zoals een geschiktheidsonderzoek, loopbaanonderzoek of beroepskeuzetest. Er wordt daarbij gebruikt gemaakt van testmateriaal van LDC, Icares en Meurs. Welke onderzoeken je volgt, is voor iedereen verschillend. Je krijgt een goed beeld van de functie-eisen en de mogelijkheden van het beroep van je keuze.
Welke loopbaanvragen kunnen er allemaal spelen? Hoe kan ik mijn eigen duurzame inzetbaarheid vergroten?
Welke vragen kun je jezelf allemaal eigenlijk stellen? Wat kan er allemaal spelen? Dat kan zijn:
- Carrière maken. Een stap naar een functie hoger. En wie weet nog verder. Waar ligt mijn grens? Welke sterke kanten heb ik en kan ik benutten? Welke scholing?
- Hoe kan ik mijn zichtbaarheid vergroten? Wat zou ik kunnen doen met LinkedIn? En dan professioneler overkomen.
- Ik heb het wel naar mijn zin met mijn baan maar toch knaagt er iets. Ik voel onrust. Ik wil daar meer helderheid in krijgen. Daarmee krijg ik ook meer rust in mijn lijf.
- Misschien ben ik toe aan iets anders. Maar nu al die stap maken is een brug te ver. Ik wil wat er uit het traject komt op de plank leggen voor (eventueel) later.
- Een functiewissel beogen naar een functie met een bepaald specialisme. Wat past bij mij en zijn er kansen op werk? Welke scholing ga ik volgen?
- Het gaat goed nu. Ik heb het naar mijn zin. Misschien is het wel slim om voorbereid te zijn? Dan heb ik een blauwdruk van mijzelf. Omstandigheden kunnen immers zomaar wijzigen…
- Lichamelijke problemen. Mijn werk wordt fysiek te zwaar. Kan ik dat wel volhouden tot de AOW? Is het niet verstandig om tijdig iets anders te gaan doen voordat ik langdurig uitval?
- Ik merk dan mijn werk steeds zwaarder wordt. Maar nu wisselen van functie komt mij te dichtbij. Ik wil een plan op de plank hebben liggen voor als het echt niet meer gaat.
- Voor langere tijd ziek thuis. Risico van verlies van werk na 2 jaar ziek thuis. Ondersteuning/begeleiding tijdens het 2e spoor proces als aanvulling op de re-integratie.
- Ik zit in de outplacement. Heeft het dan zin? Let op, hierbij is de werkgever opdrachtgever. Bij een James traject ben jij dat! Het is een andere invalshoek dus zinvol!
- Privé omstandigheden die zijn weerslag hebben op het zakelijk functioneren. Denk aan problemen rondom de partner, de kinderen en de ouders. Bijvoorbeeld ziektes en overlijden.
- Werk omstandigheden. Slechte relatie met je werkgever, met collega’s, ondergeschikten, cultuur van het bedrijf, veiligheid, pesten op het werk, seksuele intimidatie. Wat kan ik doen?
- Mijn werkgever houdt op te bestaan, mijn baan verdwijnt, wat nu?
- Stress op het werk. Te vaak. Het werk is geestelijk (te) zwaar. Loop ik risico op uitval vanwege een dreigende burn-out? Wat kan ik doen om de mentale last te verlichten?
- Zie ik misschien allerlei problemen op het werk die er niet zijn (beren op de weg)? Of zie ik deze privé en heb ik daar last van op het werk?
- Gevoelens van onzekerheid. Doe ik mijn werk wel goed? Wat zullen anderen wel niet van mij denken? Het communiceren is best wel lastig.
- Ik vind het lastig om nee te zeggen. Hoe kan ik beter mijn grenzen aangeven.
- Wat is mogelijk om eerder te stoppen met werken? Welke regelingen zijn er? Waar moet ik aan denken om dit ook goed af te stemmen met mijn privé situatie?
- Ik heb wel eens gehoord van de 55+ regeling. Wat is dat? Hoe ziet dat er voor mij persoonlijk uit?
- Ik heb wel eens gehoord van de zwaarwerkregeling. Wat is dat? Hoe ziet dat er voor mij persoonlijk uit?
- Hoe krijg ik een goed zicht op mijn pensioen?
- Mijn relatie met mijn werkgever is niet zo goed. Daar heb ik last van. Wat kan ik daar aan doen? Wat speelt nog meer? Kan ik mijn loopbaan dan een andere wending geven?
- Misschien wil ik wel helemaal het roer omgooien en iets heel anders gaan doen? Is dat überhaupt mogelijk?
- Voor zichzelf willen beginnen. Als eigen ondernemer, cq. zzp’er. Heb ik deze kwaliteiten? Waar moet ik allemaal aan denken (verzekeringen, pensioenen, bedrijfsvoering, etc.)?
Op je eigen houtje deze vragen oppikken is meestal niet eenvoudig. De ervaring leert dat het in veel gevallen (>> 50%) ook zo niet gaat lukken. Waarom niet? Omdat men allerlei zaken vooraf is vergeten uit te zoeken. Of onvoldoende de hele loopbaan en/of situatie in de volle breedte heeft geëvalueerd.
Dit kan leiden tot teleurstellingen, frustraties, weggooien van kostbare tijd, problemen met het thuisfront, het verlies van veel geld aan kosten van opleidingen, etc.
Wat wordt vaak vergeten? Dat is veel breder dan wordt gedacht en kost je echt tijd om dat bij jezelf te ontdekken.
Dat kan zijn: Heb ik wel de juiste competenties voor de stap die ik wil maken? Heb ik wel het juiste intelligentieniveau voor deze opleiding (en stap). Heb ik wel een goed beeld van de functie waar ik naar toe wil? En van het soort bedrijf of bedrijfstak waar ik naar toe wil? Heb ik wel een goed beeld van de opleiding die ik wil gaan volgen? Van de kosten, locaties, lestijden, studieduur en tijd. Weet ik eigenlijk überhaupt wel wat er bij mij past? Wat ik echt leuk vind en niet? En wat ik bij mijzelf kan ontwikkelen en wat niet? En wat heeft dat voor gevolgen? Heb ik wel een goed zelfbeeld of zijn er misschien blinde vlekken die ik niet zie? Wat zijn de lichamelijke en geestelijke risico’s van de stap, heb ik daar beeld van (risico op stress bijvoorbeeld?). Weet ik wel of ik onder een cao kom en wat zijn de gevolgen als ik wissel van cao? Wat zijn de gevolgen voor mijn pensioen? Als ik voor mijzelf wil beginnen heb ik dan wel de juiste ondernemersvaardigheden? Kan ik mijzelf wel verzekeren? Weet ik überhaupt wel wat de beste manier is om te solliciteren? Is mijn CV wel goed? Hoe maak ik een goed LinkedIn profiel? Wat kan ik daar eigenlijk allemaal mee? Hoe kijkt het thuisfront er eigenlijk tegenaan? Heb ik dat wel goed doorgesproken met mijn partner? Heb ik mijn plan wel goed doorgenomen met mijn werkgever? Misschien denk ik dat er geen kansen liggen maar zie ik die over het hoofd?
En ga zo maar door….
Essentiële vragen die je niet kunt negeren. Doe je dat wel dan wordt een beoogde loopbaanstap meer een gok dan iets wat goed doordacht is…
Rol werkgever
De rol van je werkgever kan ook belangrijk zijn hierin. Het kan goed zijn, als dat wenselijk is, dat de werkgever ook aanwezig is in een bepaalde fase van het traject. Vooral wanneer je jouw mogelijkheden binnen het bedrijf wilt gaan verkennen. Of de werkgever überhaupt een rol gaat spelen in het traject wordt altijd goed afgetast in een traject. Het blijft maatwerk.
Ontwikkelingsplan
Uiteindelijk wordt jouw stap (indien gewenst in het traject) verwoord in een plan. Dat noemen wij een IOP (Individueel Ontwikkelingsplan). Voor zover mogelijk en handig stellen we dat samen op met je werkgever. Wat de uitvoering van jouw plan je gaat kosten is dan allemaal helder voor je. In sommige gevallen is het mogelijk om gebruik te maken van subsidiepotjes. In veel gevallen is ook jouw werkgever bereid te investeren, zeker wanneer het ook in zijn belang is.
Desgewenst kan Frank Kuijper Loopbaanadvies jou ook begeleiden tijdens de uitvoering van jouw IOP.
Schoolverlaters
Voor veel schoolverlaters is het maken van keuzes voor een MBO/HBO of universitaire opleiding een lastige. Immers bepaal je daar mee ook al de kaders voor jouw latere beroepsveld. Een verkeerde keuze kan je veel geld kosten. En tijd.
Eigenlijk is het handiger te gaan nadenken en te gaan onderzoeken van wat bij je past en wat je leuk vindt. En dan pas daarna een keuze te maken voor de vervolgscholing.
Een beroepskeuzeonderzoek (LCD) kan je veel zicht geven hierop. En jou helpen met het maken van de juiste keuzes.