Coaching, ZZP schap, RET en stressanalyse en advies

Bij loopbaanadvies is een competentieonderzoek vaak een belangrijk onderdeel. Maar uiteraard ben je ook welkom als het niet om een loopbaandvies gaat, maar meer om een coaching vraag. Dat kan heel breed zijn. Je kunt je eigen doelen daarbij hebben en die wil je graag gecoached zien.

Coaching / Persoonlijke begeleiding

Coaching is te zien als een persoonlijke begeleiding. Er is daarbij sprake van een gelijkwaardige 1 op 1 relatie. Binnen het coachingstraject worden de doelen vooraf bepaald. Het doel van coaching is het vergroten van de persoonlijke effectiviteit. Je blijft daarbij zelf verantwoordelijke voor jouw beslissingen. Voorbeelden van coachingsvragen kunnen zijn: “Ik loop richting de 60 en moet nog zoveel jaar. Hoe haal ik op een gezonde wijze de eindstreep?” Of “ik kan niet goed overweg met mijn leidinggevende, wat kan ik daar aan doen?” En denk aan: “Vroeger waren er allemaal mogelijkheden eerder te stoppen. Wat zijn de mogelijkheden nu?” Maar ook bijvoorbeeld dat je je kansen wilt vergroten op ander werk, hoe pak je dat aan? (Een goed CV, een goed profiel op Linkedin, netwerk opbouwen, ect.). En zo zijn er veel meer onderwerpen te bedenken waar Frank Kuijper Loopbaanadvies jou in kan adviseren en coachen.

Advisering en begeleiding naar ZZP schap

Ben je van plan een stap te maken naar zelfstandig ondernemer? Dan komt daar veel bij kijken. Frank Kuijper Loopbaanadvies heeft ervaring in het begeleiden van mensen die een dergelijke stap willen gaan maken. Ook worden daarbij de nodige (test)hulpmiddelen ingezet. Die geven je veel inzage in de competenties en vaardigheden die nodig zijn voor het eigen ondernemerschap. Verder word je begeleid in het maken van een ondernemersplan (incl. financiële paragraaf, verzekeringen e.d.). Je weet dan uiteindelijk zeker of het bij je past of niet.

RET  (Rationeel Emotieve Therapie)

Beren op de weg? Wie heeft daar af en toe geen last van. Het hoort bij het leven. Maar zijn de beren niet meer weg te denken en gaan ze je gedrag bepalen dan is het zaak om er aan te gaan werken. Frank Kuijper Loopbaanadvies heeft daar ruime ervaring (op basis van training/opleiding en vele casussen) in en past daarbij de RET toe. De RET is een vorm van cognitieve gedragstherapie.  Het zijn niet de problemen zelf die het ons zo moeilijk maken, maar de manier waarop we tegen deze problemen aankijken. En daar kan de RET bij helpen.

Stressanalyse en advies

Veel werknemers ervaren stress maar zijn zich daarvan lang niet altijd bewust. Of herkennen dit niet. Wat kunnen o.a. indicatoren zijn?

  • Moe, futloos, geen of weinig zin om nog dingen te doen na je werk. Het lukt je niet je te ontspannen
  • Het slapen gaat niet optimaal, je wordt in de nacht wakker en zit te piekeren. Als je ’s morgens wakker wordt dan voel je je niet uitgerust
  • Je raakt sneller geïrriteerd. Thuis en op je werk. Of bent sneller emotioneel. Of soms angstig
  • Je blijft maar doordraven in je werk
  • Je gaat fouten maken. Concentreren is lastiger. Je gaat dingen vergeten
  • Hoofdpijn, spierpijn (rug, schouders)

Ervaar je een (flink) aantal van deze klachten dan kan een stressanalyse je een goed beeld geven van de risico’s. En je kunt advies krijgen preventieve maatregelen te nemen om het tij te keren. Ingrijpen voordat er werkelijk een burn-out of depressie toeslaat is verre te prevaleren dan het behandelen van een burn-out of depressie. Gezonde stress is goed, maar een langdurige overdosis kan veel schade toebrengen. En je voor vele maanden uitschakelen…..

Frank Kuijper Loopbaanadvies heeft instrumenten (gevalideerde tests van CSR) in huis om de ernst van de stress te analyseren en om jou tips (o.a. van CSR) te geven hoe hier mee om te gaan.